Live is short,eat dessert first! ( Viure és curt,menja les postres primer!)

dissabte, 11 de desembre de 2010

Cuina i Filosofia

... I primavera.
Em preguntes per què compro arròs i flors? Doncs arròs per viure i flors per tenir un motiu per viure.
Dita popular atribuïda a Confuci.

Cuinar aliments i cultivar idees. Tanmateix ens nodrim d'uns i altres. De fet amb l'estómac buit és impossible filosofar (sense menjar no es pot pensar - Descartes). I quan dic "filosofar" no em refereixo només a la Filosofia com a disciplina sinó en el fet de raonar. Per tant pensem, fruïm i creem (d'una manera artística) a partir de la necessitat que tenim d'anar més enllà un cop hem satisfet les necessitats bàsiques, entre elles les de saciar la gana ( la qual no desapareix un cop hem menjat. S'adorm fins el proper despertar).

La cuina- l'art de condimentar i preparar els aliments- és una font inesgotable de sensacions. I la Filosofia - l'art de cultivar els pensaments i aprendre a sublimar-los.

A través dels procesos biològics i metabòlics , la sinapsi neuronal necessita glucosa perquè sigui efectiva. I la glucosa prové del fraccionament de cadenes més complexes (H de C) que es troben als aliments.
Parlar de cuina i filosofia no és cap disbarat i relacionar-ho tampoc.
La cuina és filosofia? o es pot filosofar tot cuinant?

"La cocina del pensamiento de Josep Muñoz Redón - Ed.RDA" és un llibre de filosofia i de receptes. Tant en el pensar com en el cuinar el resultat prové de l'aplicació d'un mètode. El filòsof cuina idees i el cuiner aliments.

Un llibre diferent. Curiós. En cada capítol ,la vida i pensament d'un clàssic, una recepta que li agradava al personatge de referència i un enigma perquè no se'ns rovelli l'intel.lecte. Penso que si es recomanés a les classes de Filosofia l'assignatura es faria més digerible.

Va obtenir el premi Sent Soví 2004.

Diu el pròleg del llibre que : " La gastronomia és l'art de condimentar els aliments per produir felicitat, que la filosofia és l'enginy de cuinar idees per obtenir respostes, que l'erotisme no és altra cosa que amanir bé l'amor, i que els procediments són determinants a l'hora d'estimar, pensar i menjar".

L'autor recull en dues-centes pàgines les habilitats de pensament d'un assortit grup de filòsofs, adobades amb els seus hàbits alimentaris i, en alguns casos, també amb les seves preferències eròtiques.

Voltaire esmorzava ostres amb xampany. El plat preferit de Kant era el rosbif. La Mettrie deia :Beu, menja, dorm ,ronca i somia i, si algun cop penses, que sigui entre copa i copa.

Heidegger- Quan ja no marxa res,un mateix s'ha de posar en camí... (res més actual)



22 comentaris:

garbi24 ha dit...

No conec el llibre però sé que la bona cuina estimula els pensaments i moltes altres coses. De fet a nosaltres els homes se'ns conquista per això i altres coses situades un pam més avall del estómac....;)
Bon diumenge i bona cuina

fanal blau ha dit...

Quina bona flaire que fa aquesta lectura.
Amb la teva ressenya no queda ni una engruna de dubte. M'agradarà llegir-lo!
Bon diumenge, Joana!

Joana ha dit...

Garbi,
ui ui quantes coses ens expliques...
Disfruta del diumenge :)
Fanal,
És un llibre curiós però enganxa. Jo el rellegiré i no cal sencer, es pot fer per capítols, per autors, per receptes...
Bon diumenge Fanal

Mireia ha dit...

ummm!! ja sé a qui regalar-l'hi!!

Guspira ha dit...

No hagués casat mai cuina i filosofia... Aquest post m'ha sorprès, tot i que si m'aturo a pensar-hi, hi trobo molts punts en comú. Potser me'l compro!
Que tinguis un bon diumenge, Joana!

Elfreelang ha dit...

Gràcies per aquesta ressenya ...gran descoberta...ara no sé si menjar-me el llibre o llegir-me un entrepà! amb raó jo deia que de vegades enlloc de llegir devorava....Un altre llibre a tenir en compte!

Carme ha dit...

Sembla ben interessant! de fet si hi pensem bé la filosofia podria relacionar-se amb qualsevol cosa de la vida de les persones, i doncs amb el menjar també, duen fer bona parella.

novesflors ha dit...

Jo també me l'apunte. M'ha semblat molt interesant i, com tu bé dius, diferent.

Filadora ha dit...

Em quedo amb La Mettrie i amb Heidegger i per suposat, amb tu! :)

Pakiba ha dit...

Me l'apunto i miraré de regalarló.
Molt bona entrada.

Petons.

rebaixes ha dit...

Per esmorçar ostres, OSTRES!!deu ser un llibre per deprendre ... Anton.

Mireia ha dit...

un llibre molt original

kweilan ha dit...

Un llibre que no coneixia i que pinta molt bé. Gràcies!

khalina ha dit...

Un llibre original realment. M'has convençut que cuina i filosofia es poden relacionar perfectament

sànset i utnoa ha dit...

Menjar i pensar... quin deu ser el plat fort?

*Sànset*

Alyebard ha dit...

De fet les millors converses són sempre en una bona sobretaula, després d'un bon àpat.

El porquet ha dit...

La clau està en amanir-ho tot bé (menges i experiències).

Per cert, digues-li enze, al senyor Voltaire...

Pais secret ha dit...

Joana...i no t´ha passat mai a tu que cuinant et venen bones idees al cap, o temes per als posts o se´t fan més veritables algunes certeses?
Cuinar, crear, imaginar, divagar...amb bones olors i bons gustos s´obre la gana i la imaginació.

jordicine ha dit...

Me l'apunto. Jo, no fa massa, també vaig llegir un llibre amb contingut filosòfic; 'Si la ment pogués volar'. Em va agradar molt. Un petó, JOANA.

Deric ha dit...

interessant

rosana ha dit...

M'agrada això de cuinar idees i realacionar tot

Júlia Zabala ha dit...

quina bona pinta té el llibre! m'agrada molt la frase de Confuci. B7s!