Live is short,eat dessert first! ( Viure és curt,menja les postres primer!)

dissabte, 20 d’octubre del 2007

Temps de verema

Com cada any la cita va ser el tercer diumenge de setembre.

Llançà
El dia es va despertar quiet. Sense olor de tramuntana. El sol, rogenc, no tan viu com a l'estiu però calent. Sense xafogor. Un dia clar de setembre.
Les vinyes encarades al mar ; El raïm , madur.
Vam començar la recollida d'hora perquè després el dia crema.
Les fulles dels ceps amb els seus colors verds , grocs i amarronats. El raïm a punt. Ensucrat. Algunes panses es desfeien a la boca.
Ens va tocar una vinya prop de la platja de Garbet, una platja de pedres llises i d'aigua clara.
Vam sortir de Llançà i vam fer via cap a la platja de Gifreu i ens vam endinsar a Garbet, fins a la vinya.
Una colla de gent del camp i gent de la mar. Pagesos i pescadors. Gent de la terra.
Veïns, amics, parents i coneguts.
Vam feinejar fins que els ceps van quedar despullats.

La vinya

Els tractors plens de colors. La suor a la cara i al cos.
Vam fer una parada a la platja i l'aigua ens va atemperar el cos. Com un refrigeri per dins i per fora.
Les mestresses ens esperaven amb el dinar a la taula. Vam compartir els sabors del camp i de la mar. El vi de l'any passat, rosat, amb aquella brillantor del robí. Una estona de gresca al voltant de la taula. Cansanci.
Una migdiada sota una olivera. El cos cruixit. El sol minvant...
Són les darreries de l'estiu...
El raïm , camí de la premsa. Una altra anyada...
El fruit de la terra convertit en l'elixir de la taula.



El raïm : Les perles de la mediterrània

" S'han trobat restes arqueològiques d'eines relacionades amb el fruit de la vinya de fa 8.000 anys a Armènia i Geòrgia. I possiblement és d'aquesta zona, del Caucas, d'on és originària la vinya silvestre. La droga oficial de la civilització mediterrània, que tingués déus dedicats i que fos present a totes les festes - com a mínim fins a l'arribada de l'Islam - va facilitar l'expansió dels ceps pels marges del Mare Nostrum fins a aconseguir fer pujar la vinya al restringit pòdium alimentari de la zona, juntament amb el blat i l'olivera per formar l'encara avui famosa triologia mediterrània "
Toni Massanés (gastrònom)

Text tret de la revista : Descobrir cuina
**************
Post dedicat a la meva amiga " nosola" per convidar-me a passar un dia " diferent" i a la seva mare , que és una excel.lent cuinera.

29 comentaris:

Jo Mateixa ha dit...

Ets pots creure que jo per cap d'any prenc olives en lloc de raïm??, es que no m'agrada i durant quasi 26 anys me l'he menjat per compromis i passan-ho fatal, fins que un dia em vaig plantar i vaig dir PROU...ara que les olives no tenen l'encant del raïm, això s'ha de reconeixer :-)

Petonets dolça!!!!

Barbollaire ha dit...

Com sempre les teves paraules son pura màgia...
Posseeixes el do de fer veure les imatges d'allò que escrius.
Per això sempre, sempre és un plaer llegir-te, "veure" el que han vist els teus ulls...
Fruir dels colors, les sensacions...

Crec que estem davant un cas clar de blog sensorial...

Gràcies joana, un cop més, pel teu obsequi.

Amb el teu permís un petonet dolç i una abraçada.
:¬)*****

zel ha dit...

Que bonic, Joana, quines ganes de ser-hi... El meu problema és que seria arreu i m'he de mirar força coses de darrera la pantalla. Moltes gràcies per compartir-ho, petonets.

iruNa ha dit...

Mmmm... quina vetllada tant especial i diferent que descrius Joana!! quina enveja, ara ja em miro els raïms de forma diferent!! jaja Segur que va ser genial, i a més envoltada dels paisatges tant increïbles que anomenes!!
una abraçada!!

nimue ha dit...

la gràcia d'aquestes tradicions és fer-les en colla, veritat, i ser conscients d'estar repetint gestos ancestrals, i que després ens ho expliques tan bé com sempre... :)

Jesús M. Tibau ha dit...

És bonic arribar a lpoble en temos de verema, quan tot l'aire fa olor de raïm i de tardor.

Mikel ha dit...

Aquetes tradicions no s´han de perdre mai!!!

rosa ha dit...

noia que fa que sempre ets a llocs interessants?

jo el raïm me'l pelo i en trec la llavor i així puc fer les campanades a temps.
Prefereixo el suc que deixa el raïm, dins una copa de cristall.

Metamorfosi ha dit...

Recordo haver anat a collir raïm, de molt petita i durant uns quants anys, a unes vinyes del Penedès, però em penso que ni la meva feina era tan productiva com la teva ni en guardo records tan rics de matissos!

Ja sé què menjaré per berenar!

Petons ben dolços i molt bona setmana!

Mon ha dit...

A Mont-roig fa anys que van arrencar la vinya.... a Montbrió (el poble vei) fan un moscatell de categoria. Jo de petit anava a la verema a El Molar un poblet del Priorat, recordo tallar uns gatims de raïm i menjar-ho amb formatge ( avui encara ho faig moltes nit per sopar) Un altre cosa que m'encanta es anar a comprar vi a les cooperatives del camp. L'olor que fan aquelles naus amb els cups i les premses, ja conviden a fer el tastet....gracies Joana per portar-me aquests records, com sempre de la mà dels teus post's

Anònim ha dit...

Quina enveja! :-)

Molt bé per mantenir les tradicions i per gaudir dels productes de la terra!

el paseante ha dit...

Sóc descendent de pagesos de terra endins, i no saps l'enveja que m'ha produït aquesta escena de recolecció vora el mar. Una jornada perfecta.

PD: T'he de canviar el link, que ara escrius en un altre lloc.

Montse ha dit...

M'ha encantat! petonets, Joana!

Clint ha dit...

Has veremat finca Garbet...aquesta si que serà una bona anyada!

Ai l'elixir de la taula .... petons!

Joana ha dit...

M'ho crec Jo mateixa hi ha molta gent que ho fa. Tot i que el raïm és molt gustós ;)
petons!
M'agrada això d'un blog sensorial, Barbollaire! Moltes gràcies!
Em fa il.lusió que t'arribi Zel bonica! Una abraçada!
I tant Iruna...Tot un cúmul de sensacions per un dia complet!
Sempre enriqueix compartir, sobretot en gent que en sap molt més que jo,Nimue!
J.M.TibauI ja s'ensuma la flaire del vi...
Ens hi hem de posar , doncs...Mikel!
És que la natura em trasbalsa, rosa i m'atrua, com un imàn...
Meta...Una cosa és l'obligació i l'altra la devoció. És una jornada lúdica per a mi i de passada ajudo i m'ho passo bé...
Raïm amb formatge??? mmmm un petó ensucrat!
A veure si arriba una ampolla d'aquest moscatell! Mon! No siguis garrepa!
Gràcies doomaster! Les tradicions no s'han de perdre!Com disfrutaríem d'un bon vi si no recollim el raïm!
Vinyes verdes vora el mar ara que vent no remuga.... Deia en Llach!!
Un plaer, paseante!
Gràcies bonica Arare!
Ais! ClintEls elixirs... I l'anyada ja veurem! ;)

Waipu Carolina ha dit...

que tradición tan interesante, me gusta y me gustaría un día participar.
Un beso Joana

República B612 ha dit...

L'olor que després la vinya quan el sol la va escalfant, quan el raïm madur va impregnant els braços... Forma part de la meva infància i adolescència. Ara visc a ciutat i les màquines cullen el raïm. Però hi ha coses que la memòria sempre guarda. I justament l'olfacte és una drecera per arribar-hi.

Joana ha dit...

A ver si tienes ocasión, Carolina, te lo pasarás bien1 un beso!
I quina olor tan fina B-612 ... tot tu quedes impregnat, i el sol, els colors ...és un espectacle! Gràcies!

BACCD ha dit...

Que en va de bé canviar totalment de tasca, encara que només sigui per un dia!

Joana ha dit...

Tens raó Duschgel ,potser ho hauríem de fer més sovint. Aclareix la ment! ;)

Anònim ha dit...

Deu fer tres o quatre anys que repetim verema juntes (he perdut el compte?).Saps apreciar l'essència de les coses senzilles i això fa que sigui molt gratificant compartir-les amb tu.
Va ser un dia rodó,tot estava en el seu punt, el sol, el mar, el raïm, el dinar, la gent,....fins i tot aquell parell de dos van saber relaxar-se,..Tot un èxit. Un petó.

Joana ha dit...

mmmm....nosola...I els canelons????
Fins l'any que ve.;)

open source point of sale software ha dit...

Oh Pat, you’ve got friends! Don’t give me that. Your blog looks great and has good info. You can be friends with me. Please come visit my site retail point of sale software when you got time. Thanks.

importance of time management ha dit...

Me and my friend were arguing about an issue similar to this! Now I know that I was right. lol! Thanks for the information you post. I would love some feedback on my sitestress management when you got time.

Anònim ha dit...

Garden Soil, soil testing, orgnic soil, plant soil basics and techniques online guide.soil testing

Unknown ha dit...

What a great post, I actually found it very thought provoking, you just never know sometimes when a golden nugget of information is going to land at your feet, thanks
Illinois public insurance, Indiana public insurance, Iowa public insurance, Kansas public insurance, Kentucky public insurance, Louisiana public insurance, Maine public insurance, Maryland public insurance, Massachusetts public insurance, Michigan public insurance, Minnesota public insurance, Mississippi public insurance, Missouri public insurance,

Unknown ha dit...

A fantastic read….very literate and informative. Many thanks….what theme is this you are using and also, where is your RSS button ?
Montana public insurance, Nebraska public insurance, Nevada public insurance, New Hampshire public insurance, New Jersey public insurance, New Mexico public insurance, New York public insurance, North Carolina public insurance, North Dakota public insurance, Ohio public insurance, Oklahoma public insurance, Oregon public insurance, Pennsylvania public insurance, Rhode Island public insurance,

Anònim ha dit...

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing websites that understand the value of providing a quality resource for free. It’s the old what goes around comes around routine.
Missouri insurance adjuster, Montana insurance adjuster, Nebraska insurance adjuster, Nevada insurance adjuster, New Hampshire insurance adjuster, New Jersey insurance adjuster, New Mexico insurance adjuster, Idaho insurance adjuster, Illinois insurance adjuster, Indiana insurance adjuster,

Anònim ha dit...

There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That’s a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith.
New York insurance adjuster, North Carolina insurance adjuster, North Dakota insurance adjuster, Ohio insurance adjuster, Oklahoma insurance adjuster, Oregon insurance adjuster, Pennsylvania insurance adjuster, Rhode Island insurance adjuster, South Carolina insurance adjuster, South Dakota insurance adjuster,