És temps de sopes, cremes, brous i escudella.
Receptes nutritives i digestives. Reconfortants. Lleugeres. Amb molt de color, molta fibra i vitamines.
Les persones soperes inventem sopes amb el que tenim a l'abast. Ens agraden les menges caldoses. Tot allò que es pot menjar amb cullera.
M'atreviria a dir que també ens agrada "fer sopes" amb la llet. Sucar-hi qualsevol cosa. De petita n'hi dèiem " fer sopes" literalment. Llet amb Cola- Cau i pa, galetes, melindros, neules, etc...
I els diumenges , galetes o borregos ( pastís de farina i sucre aromatitzat amb comí ) amb vi ranci, vi de missa, moscatell o ratafia. Ara sé d'on sortien aquells colorets a les galtes...
Això sense descuidar-nos dels preparats amb quinina, com la Quina, que es prenien abans dels àpats per "obrir la gana". Que consti que jo no en vaig prendre mai. Però sí que berenava pa amb vi i sucre :)
És temps de carabasses, figues, anous i castanyes. Magranes, pomes i avellanes. Bolets, moniatos, peres i raïm.
Receptes nutritives i digestives. Reconfortants. Lleugeres. Amb molt de color, molta fibra i vitamines.
Les persones soperes inventem sopes amb el que tenim a l'abast. Ens agraden les menges caldoses. Tot allò que es pot menjar amb cullera.
M'atreviria a dir que també ens agrada "fer sopes" amb la llet. Sucar-hi qualsevol cosa. De petita n'hi dèiem " fer sopes" literalment. Llet amb Cola- Cau i pa, galetes, melindros, neules, etc...
I els diumenges , galetes o borregos ( pastís de farina i sucre aromatitzat amb comí ) amb vi ranci, vi de missa, moscatell o ratafia. Ara sé d'on sortien aquells colorets a les galtes...
Això sense descuidar-nos dels preparats amb quinina, com la Quina, que es prenien abans dels àpats per "obrir la gana". Que consti que jo no en vaig prendre mai. Però sí que berenava pa amb vi i sucre :)
És temps de carabasses, figues, anous i castanyes. Magranes, pomes i avellanes. Bolets, moniatos, peres i raïm.
********
Sopa de carabassa amb encenalls de Parmesà
_ Peleu la carabassa i talleu-la a trossos. Posseu-la en una olla a bullir junt amb una patata i una ceba. Un pols de sal i un cop cuit passar-ho pel turmix. Afegint-t'hi una mica de margarina o un rajolí de crema de llet. Servir-ho calent amb els encenalls de Parmesà i uns daus de pa torrat.
_ Peleu la carabassa i talleu-la a trossos. Posseu-la en una olla a bullir junt amb una patata i una ceba. Un pols de sal i un cop cuit passar-ho pel turmix. Afegint-t'hi una mica de margarina o un rajolí de crema de llet. Servir-ho calent amb els encenalls de Parmesà i uns daus de pa torrat.
La primera vegada que vaig llegir " encenalls " en una carta de restaurant em va venir al cap una pila de flocs de fusta, que el meu pare portava de la torneria on treballava i, que fèiem servir per encendre la llar de foc.
Els encenalls són trossos prims de fusta que s'obtenen quan es passa el ribot ( eina per polir la fusta que porta una fulla de ganivet a la base).
Si feu punta als llapis de colors amb una maquineta obtindreu " encenalls de colors ".
I ja sabeu allò de " foc d'encenalls" ...quelcom que dura poc, efímer...
Ara està de moda posar a les cremes i sopes encenalls de foie, de pernil ibèric, de tòfona...
Una manera més sofisticada de menjar les sopetes...
Bon profit!!
28 comentaris:
Uaaaalàaaaaa, Joana!
Que bo!
Ara m'has fet venir gana!
Hauré de començar la temporada de brous... Però com encara fa calor em fa mandra.
Però ja les trobo a faltar les sopetes calentes a l'hora de sopar (ja! sopes, sopetes, sopar...)
L'avi era fuster i casa hi havien de ribots (de polir i desbastar) i altres eines de fuster: barrines, raspes, garlopes, enformadors, gúbies, guilleumes, filaberquí...
Jo, suposo, que he heretat alguna cosa, per que m'agrada molt l'olor de la fusta, i treballar-hi...
sempre a nivell amateur, es clar!
Petonets gastronòmics i bricoladors, nina (i dolços!)
:¬)****
Ens fas el sopar de sopes, que bo.
Cada dia en menjo. De pa integral.
Quedes saciat. I si a demés les adornes amb paseres, ho diem quan hi ha mandonguilletes, trocets de formatge, etc aleshores per mí és bocado de cardinale, També uns fesolets refregidets a les sopes hi donen un toc esplèndit.bona nit i bon profit,Anton.
Caram, ara no sé si acabo d'assistir a una classe de cuina o a una de llengua. I dubto si treure punta als llapis de casa o anar a fer el sopar...
Avui he menjat crema de carbassa amb camasecs i estava molt bona.Bona setmana.
En quina taula m'has deixat el plat???
M'apunto la crema de carbassa, és una mica diferent de la meva, però té molt bona pinta, amb els encenalls.
M'encanten les sopes, quan fa fred... De carabassa no n'he fet mai, però la faré!
Bona nit, maca!
jo també m'apunto la recepta...
deu ser boníssima...
mmmm
quina gana!
però per esmorzar potser que em prengui un bon cafè amb llet...
més que no una sopa, oi?
un petonet
No m'agrada la carbasa, però aquesta sopa fa bona pinta. Un petó.
no sóc gens sopero. deu ser un mena de trauma infantil que encara arrosego d'adult.
defenso les sopes fredes a l'estiu i, clar, fer sopetes o petits vaixells a la llet, amb galetes, madalenes, cereals. uuuuuuuuuum!
haurien d'estar a les cartes dels restaurants i tot!
ummmm sopa de fredolics amb encenalls de parmesà !!!
petons
a mi m'agrada fer sopes a la llet!! les altres sopes, de tant en tant... no sóc massa sopera...
jo soc sopero, sopero. Ja saps qui menja sopes se les pensa totes
petonets amb uns encenalls de felicitat
mmmmmmm
No volem saber gaire res de sopes els que som de "tall".
Diumenge fem la "marxa de l´arboç", ja deus saber-ho.
la veritat que no sóc gaire amant de les sopes. Ja saps que sóc més amant de l'estiu i les amanides...
Aquesta recepta me l'apunto, per quan tingui la mà bé i pugui tornar a fer potinguetes :P I és que es tracta d'un cercle viciós, que ja ho diuen que qui menja sopes se les pensa totes:)) Petonets.
Normalment llegeixo blogs de matinada, que és quan estic tranquil. I com segueixis parlant de menjars, abandonaré el teu blog. M'entra gana coi :-) L'hivern és de sopetes. A veure si un dia poso una recepta, que no serà tan original com la teva.
Quan li faig cangurs a la meva germana, el preu sempre és el mateix: un plat d'escudella amb carn d'olla, que li surt molt bona.
Mmm. Quina gana... ara em menjaria...
La veritat es que jo sócm un clàssic amb el tema sopes. Escudelles o caldos amb pasta meravella o verduretes. Em falta experimentació sopera!
Àlex
Jo també sóc molt de menjar sopes. Només arriba l'hivern i ja en faig cada dia, de diferents maneres i inventades. Obro la nevera i amb el que trobo faig una sopa.
Quan fa fred, que bo es un plat de sopa oi?
Bon cap de setmana
no t'oblidis de les sopes de bolets!! que ara es temps i a mi m'encanta anar al bosc a cercar-los.
Quina bona pinta! Me l'apunto! :-)
quina gana...i això que ara costa que res em faci obrir la gana!!!
Barbollaire,
Sopes i ribots... Tu en saps un niu!
Rebaixes ,
Això és tot un luxe! Mandonguilles...mmmm
Xexu,
Una mica de tot! Bon profit!ç
Striper,
Que bó! Amb bolets!!!!
Cesc,
A casa meva sempre hi ha un plat...
Carme,
Els encenalls la fan més consistent! A veure la teva recepta!
Rita,
Ja veig que ets sopera!
Mar,
Per esmorzar que no falti el cafè amb llet!
Jordicine,
Catxis! Em pensava que t'agradava tot!
Òscar,
Home, les sopes fredes i la llet amb vaixells ja són sopetes...
Té la mà,
Bufff...això ja són paraules majors!
Nimue,
No deixen de ser sopes...
Mon,
Sopero, sopero??? ;)
Ddriver,
Ben calentones quan fa fred!!!mmmm
Toy,
Catxis. Pot ser complementari no?
El temps no va acompanyar i...la mandra! ;)
Robertinhos,
Estàs perdonat...Ets home d'estiu! ;)
Fada,
Espero que estiguis "casi" recuperada! Ànims!
Paseante,
L'escudella i carn d'olla mereix un post a part! ;)
I no m'abandonis...Home! :)
Espia,
És qüestió d'anar provant!!!
Mariaisabel,
A l'hivern escalfen el cos per dins...
Metis,
Jo prefereixo els bolets guisats o a la planxa! ;)
Laura,
No és complicada de fer!
Abogada,
Aixxx...Potser millor els purés ara? Tot bé??? ;)
Particularment em considero una persoan sopera... m'agraden les sopes, mil vegades més que les cremes... Sopa!
Darrerament he incorporat el formatge ratllat a la sopa, ho vaig aprendre a Itàlia, allí era normal i no està malament, li dóna un toc... i com què a banda de soper sóc formatger... genial!
Tondo,
A mi també m'agraden més les sopes però les cremes també. I les sopes amb llet i amb vi...és que a mi m'agrada tot!
Gràcies wapo!
I really like your blog and i really appreciate the excellent quality content you are posting here for free for your online readers. thanks peace sandro
Publica un comentari a l'entrada