L'acte de menjar no és exclusiu del sentit del gust. Tenim unes 10.000 papil.les gustatives i un munt de sensors a la llengua però el gust no el percebem només amb el paladar.
Olors, colors i sons formen part de l'àpat i ens permeten identificar un plat a través dels altres sentits.
Una part del plaer i de la memòria es forma en el cervell , segons el físic espanyol Miguel Miravall . El cervell és plàstic, combina sentits diferents i a partir d'aquí en fa una configuració. No mengem. Representem en la ment l'acte de menjar diu l'antropòleg Joël Candau. D'un plat ens interessa l'apariència ( la vista ), el perfum ( l'olfacte ) i el que ens transmet l'atmosfera del lloc ( el context). Pot ser una música, una persona o un lloc.
Disposem d'una memòria culinària ( un guisat de l'àvia ens porta records de la infància i ens trasllada en pocs segons a una altra època ), però el gust l'hem adquirit amb l'aprenentatge. El podem educar. L'hem d'educar per no perdre'l. El premi nobel de Química i Medicina (1968) Robert W. Holley és qui ho afirma. Les percepcions sensorials es modifiquen a través d'allò que experimentem al llarg de la nostra vida depenent de la cultura, el lloc on vivim, etc .
Actualment la cuina sedueix per tot el ventall de sabors i experiments, per les barreges i transformacions però s'ha de vigilar amb els "gustos afegits " que fan el plat més atractiu.
M'inclino amb els qui estan d'acord en reivindicar que els aliments tinguin el gust que realment tenen.
La proposta:
Un sopar a cegues - Un joc basat en la imaginació i la memòria de cadascú. La companyia Teatro de los sentidos va organitzar a diferents ciutats d'Europa entre elles Barcelona un espectacle , Bodega de los sentidos , basat en el silenci i la identificació de gustos i textures a través d'una obra teatralitzada . La nova proposta d'aquesta companyia és Filatura dins el Grec 2009 inaugurat el passat 22 de maig. Senzacionarium - També organitza espectacles ocasionals en diferents restaurants. Una barreja de teatre, dansa, música i gastronomia. També a cegues. A casa : Un regal multisensorial i més assequible. Només ens cal recórrer a la imaginació i al bon gust.
******
És temps de marinats i escabetxs. Sardines, barats, salmó... El peix blau tan saludable es pot transformar en un plat exquisit.Sardines marinades sobre alfombra de figues

Posar les sardines sense espina ni cap a marinar
Barregem oli d'oliva, vinagre i soja. Deixem les sardines a la nevera submergides a aquesta barreja 24 hores
L'endemà posem en un plat una capa de figues fresques laminades. A sobre, les sardines escorregudes i maduixes a trossets
Ho reguem amb la mateixa salsa de marinar i hi afegim una mica de julibert picat
Servim el plat a temperatura ambient
Bon profit!!